Wolf and Sheep

 
Tidligere vist
Sharhbanoo Sadat, Afghanistan/Danmark 2016, 86 min.
Medvirkende: Sediqa, Qodrat, Amina, Sahar, Masuma, Mohammad Amin, Zekria, Qorban Ali, Ali Khan
Filmen vises med danske undertekster

I landdistrikterne i Afghanistan tror befolkningen på de historier, de opfinder og fortæller hinanden, som forklarer verdens mysterier. Hyrdebørnene regerer bjergene. Selv om der ikke er nogen voksne i nærheden, kender de reglerne; den vigtigste er, at drenge og piger ikke må være sammen. Drengene øver sig med deres slynger, så de kan skræmme ulvene væk. Pigerne ryger i smug og leger bryllup med drømmen om snart at blive gift. De sladrer om Sediqa, 11, en outsider. De tror, hun er forbandet.
Qodrat, 11, bliver centrum for sladderen, efter hans mor gifter sig igen med en gammel mand med to koner. Qodrat opholder sig alene i de mest isolerede områder af bjergene. Her møder han Sediqa, og de bliver venner.

WOLF AND SHEEP er en sanselig hverdagsfortælling med sælsomme præg af betagende fantasi, fra en fjern bjerglandsby i Afghanistan, hvor børnenes liv som hyrder går i takt med deres fascination af fabler, nye venskaber og deres drømme om fremtiden. Et smukt og magisk portræt af hyrdebørns hverdagsliv i bjergene – langt fra billederne af et krigshærget Afghanistan, vi ser i medierne.

Instruktøren Sharbanoo Sadat er en helt ung kvinde, som har lavet den første af hvad, der er planlagt til i alt 5 film om opvæksten i Afghanistan: Filmen er inspireret af Anwar Hashimi’s uudgivede dagbog. ’Wolf and Sheep’ bliver den første af i alt fem filmværker, der baserer sig på denne dagbog.

Filmen blev udtaget til prestigefyldte parallelkonkurrence Directors’ Fortnight på Cannes Film Festival 2016, hvor den vandt hovedprisen Art Cinema Award. Filmen er unik, da den repræsenterer den første spillefilm lavet af en afghansk kvinde. Og er delvist finansieret af crowdfunding. ”Filmen var en kamp at lave, og derfor betyder det alt, at vinde denne pris,” fortæller Katja Adomeit, filmens danske producer.

Wolf and Sheep er en personlig historie for Shahrbanoo Sadat. Som elleveårig ankom hun selv til en afghansk landsby lig den i filmen. Mange år tidligere var hendes forældre flygtet derfra til iranske Teheran, hvor Shahrbanoo blev født. Nu fandt hun sig selv et fremmed sted, hvor hun ikke forstod kulturkoderne og blev betragtet som mærkelig. Wolf and Sheep er en klassisk historie om at være ung og føle sig udenfor, men det vigtigt, at hverdagshistorier om Afghanistan bliver fortalt. ”Det er vigtigt også at vise historier fra en synsvinkel, der faktisk gør fremmede menneskelige, ” siger den kun 26-årige instruktør.

Sharbanoo Sadat (f. 1990) er en ung afghansk kvinde, manuskriptforfatter og instruktør, baseret I Kabul. Sharh har studeret dokumentarfilm ved den franske workshop ‘Atelier Varan Kabul’. Hendes første kortfilm ‘Vice Versa One’ var udvalgt til Directors’ Fortnight i Cannes I 2011. I 2013 lancerede hun sit eget produktionsselskab, Wolf Productions, I Kabul. ‘Wolf and Sheep’ blev udviklet under Cannes Cinéfondation Residency I 2010, hvor Sharh var kun 20 år gammel – den hidtil yngste filmskaber udvalgt hertil.

Filmen har premiere i GLORIA d. 8/6 2017

* * * * * »EKSTREMT OVERBEVISENDE« - Jyllandsposten

* * * * * »ENESTÅENDE … DANSKPRODUCERET CANNES-VINDER FRA 27-ÅRIG AFGHANER ER ET LILLE VIDUNDER« Soundvenue

* * * * * »VISUELT NYSKABENDE … ET AF DE MEST UNIKKE FILMTILBUD TIL DET DANSKE FILMPUBLIKUM« POV
 
* * * * * »RØRENDE AUTENTICITET … MAGISKE FORTÆLLINGER, DER EFTERLADER DIG SANSELIGT BEVÆGET« Cinemaonline